Frågor

Körtelcellsatypi HPV dna ej påvisats cin3 ?

Hej, i feb gjorde jag mitt cellprov som jag tar vartannat år efter haft stadium cervixcancer 1A1
prover visade misstänkt höggradig dysplasi . Fick åka igen och då tog de biopsier samt kikade med kolposkopi läkaren skrev in cin 3 som diagnos men sen visade det sig att de inte fann HPV DNA Ha tagit fruktansvärt lång tid allt men har nu sett att de är Körtelcellsatypi.. så här står det..

Endocervix: körtelcellsatypi.
Px portio med körtelcellsatypi.

Bokas en tid för ultraljud och endometrieprovtagning.

Ultraljudet vet jag ju är helt smärtfritt, men provtagningen är det en ny biopsi, dvs med tång?

sen om de visar sig vara cancerceller vad gör man då? hänger inte riktigt med hur det ens kan bli så utan att HPV påvisats.. har vart fri från min 1a1 sedan 2002 och ligger på provtagning vartannat år..
är 46 år gammal.. försöker bara förstå riskerna och diagnoserna, kan man ha cin3 utan HPV DNA?

sen är jag bokstavligt talat livrädd för biopsi då det gör fruktansvärt ont får dödsångest för att förklara hur smärtsamt jag tycker att det är, kan man som patien kräva bedövning eller narkos ? samt kan man kräva att de gör en total Hysterektomi ? finns ju ingen anledning att spara på nåt om de ska bli cellförändringar och en massa provtagningar när jag ändå har den åldern och inga fler barn ska ha.. tacksam för svar Mvh Helene

Svar

Hej,

vill börja med att be om ursäkt för ett mycket sent svar! Anledningen är att frågorna från Radiumhemmets forskningsfonder inte kommit fram till oss förrän i dagarna orsakat av något tekniskt fel.

På din fråga kan vi svara att man kan ha cin3 utan HPV och vid biopsi kan man få lokal bedövning eller lättare narkos, det ska du ta upp med läkaren att du önskar. Med läkaren ska du också ta upp och diskutera frågan om hysterektomi just i ditt fall.

Beroende på var i landet du bor ska du får mer information och svar på dina frågor via den gynekologiska mottagningen du tillhör. I Stockholm är det den gynekologiska mottagningen på Huddinge sjukhus/Karolinska som nås via växeln 08-58 58 1000.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen