Frågor

Kontroll efter corpuscancer

Jag blev opererad för corpuscancer okt.-2014. Är 65 år o hade innan operationen haft mensvärk i 2,5 år.Jag gjorde två skrapningar i narkos under dessa år. Hade lite för tjock slemhinna men inga cancerceller, först efter de gjort en hysteroskopi upptäcktes cancer i endometriet.
Jag i fick operera bort livmodern, äggstockar o äggledare o tarmkex. Hade inga cancerceller i vätskan från buken.
Min diagnos blev Figo1 (lågrisk) utan vidare behandling. Efter tre månader har mensvärken åter kommit tillbaka av o till. Har stor oro att cancer sprider sig igen. Har varit på första kontrollen med ultradjud med u.a. alltså ok. Läkaren säger värker kommer från tarmarna, utan undersökning. Ser man spridning med MR eller CT-skiktrtg med kontrast. Vad kan jag kräva för undersökning! Behövs coloskopi göras! Tack på förhand! Jag mår så dåligt av all oro! Vilka blodprov kan man se spridning!

Svar

Det är vanligt med värk från buken av och till efter att man har blivit opererad. Nerver är känsliga för tryck och naturligvis för avskärningar. Ofta läker de ihop igen utan symtom, men om nervändarna inte finner varandra kan man få nervsmärta också efter helt vanliga operationer. Det är också vanligt man får ändrade avföringsvanor och gaser från tarmen långt efter operationen.

Du har haft en cancer som du är behandlad och med största sannorlikhet botad ifrån. Att då behöva ha smärta gör det svårare att hitta tilliten till livet igen. Det troliga är alltså att du inte har någon spridning av din sjukdom av det du beskriver.
Du ska ändå ta upp din oro med din läkare. Både MR och CT röntgen kan användas för att undersöka spridning. Ultraljud är också en bra undersökning.
Det finns tyvärr inget blodprov som visar om det finns sjukdom kvar eller vid ett återfall.
Coloskopi är ingen standard undersökning för att utreda spridning.