Frågor

Koloskopi

Min pappa dog vid 79 års ålder i coloncancer. Jag har haft livmodercancer för 3,5 år sedan o inte fått någon efterbehandling. December -15 fick jag göra en koloskopi p.g.a. att läkaren såg polyper vid sigmodeumskopin. Det plockades bort 8 polyper som var hyperplastiska o jag fick svar att det inte var cancer i dom o att jag inte behöver göra någon mera koloskopi.
Nu har jag ont i magen mest på höger sida, har besvär med IBS. Jag undrar om jag skall göra en ny koloskopi för att säkra att det inte är cancer.
Jag har gjort en CT-röntgen för tre månader p.g.a. kontroll efter min livmodercancer. Allt såg bra ut på min CT.
Hjälp hur ofta skall man behöva göra koloskopi, räcker det med var femte år? Har inte gjort gastroskopi på 10 år.

Svar

Det är förståligt att du blir orolig när pappa dog i tjocktarmscancer och du själv haft cancer tidigare. Om du tagit bort polyper och är bedömd att inte behöva göra fler koloskopier så betyder det att polyperna var godartade. Då behöver du inte göra någon mer koloskopi. Du har också gjort en datortomografi nyligen som var bra. Det finns ingen generell rekommendation för koloskopi om man är frisk. Det kan vara bra att boka en läkartid på vårdcentralen för att få hjälp med din IBS och då kan du även ta upp din oro för att få tjocktarmscancer.