Frågor

Koloskopi

Om man har genomgått en koloskopi och allt såg bra ut, inga polyper, ingenting – fina slemhinnor. Hur länge kan man vara trygg med att det inte är något? Tänker om man efter två år får förändringar i avföringsvanor, kan man då ändå känna sig hyfsat trygg med att det inte är något tokigt i tarmarna? Tänker att cancer växer väl hyfsat långsamt.

Om man inte har blod i avföringen vid provtagning, räcker det som resultat vid förändrade avföringsvanor eller bör man genomgå en koloskopi ändå – även om man inte har några andra symtom?

Med vänlig hälsning
Mari

Svar

Cancer i tjocktarmen växer i allmänhet långsamt. Det tar i de flesta fall många år för sjukdomen att utvecklas. Ändrade avföringsvanor som håller i sig under flera månader ska man söka vård för. Oavsett om man har varit på en screeningundersökning.
Det går inte riktigt att svara ja eller nej på din fråga som handlar om vilka undersökningar som man bör göra. Det är läkaren som bedömer vilka undersökningar som en person bör genomgå. Det blir en individuell bedömning utifrån symtom, ålder, tidigare sjukdomar med mera.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att bevara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen