Frågor

Knöl i lungan

En knöl i lungan har upptäckts på en 70 årig kvinna. Efter förkylning o lunginflammation. Röntgen gjort o lunginflammation i princip läkt. Pga knölen man såg på vanlig röntgen blev det remiss till skiktröntgen Skiktröntgen gjord o svaret blev att det var ingen tumör men man visste inte vad det var. Enda uppföljningen var ny röntgen om 3 månader. Inget vävnadsprov, blodprover eller annan undersökning.
Ska hon be om vidare utredning snarast?

Svar

Hon ska kunna känna sig omhändertagen och lugn med det som är planerat. Skiktröntgen är en detaljerad och bra undersökning för att upptäcka tumörer i lungan. Man har bedömt att det inte är en tumör. Uppföljning ska ske för att säkerställa att man inte bedömt det felaktigt. Det måste gå några månader för att man ska kunna utvärdera resultatet. Visar det sig då att knölen har vuxit kommer man ta ett prov. Det finns inget speciellt blodprov man kan ta för att se om man har lungcancer.
Hoppas att det här är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa. ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.
Tel 08-123 138 00