Frågor

Kan ett meningiom, en godartad hjärntumör påverka psyket?

Jag är 56 år. För ungefär ett år sedan upptäcktes av en slump ett meningiom (en godartad tumör i hjärnan) vid en datortomografi. Sex månader senare, togs en magnetröntgen, för att se om den växt vilken den inte gjort. Menigiomet som är 2,5*2,2 cm, sitter på vänstersida.

De har sagt mig att det här inte behöver opereras, men om jag vill kan man operera det. Jag vill ju inte operera något i onödan. De kommer ta röntgen varje år.

Det där att de givit mig möjligheten att välja operation eller inte är svårt.

Jag är sjukskriven pga mentala problem, Jag börjat sova mycket och är mycket trött. Det kan bero på flera saker. Jag har inga biverkningar som huvudvärk och så, men jag har haft det jobbigt med trötthet och orkeslöshet under en lång tid har jag blivit väldigt arg så det försatt mig i jobbiga situationer. Jag frågade läkaren på mitt första besök på neurokirurgen om sådana problem kunde komma av mitt meningion, han skakade bara på huvudet.

Mina frågor är: Går det att påvisa om meningiomet har någon effekt på hjärnan?
Skulle ett meningiom kunna påverka psykisgt mående och det kognitiva?
Varför ger neurokirurgen mig valet/möjligheten att operera eller inte??

Svar

Hej.

Det är oftast svårt att själv bli satt inför att  få göra ett val av sin behandling. Anledningen att du får ett val är i dessa situationer oftast att läkaren bedömer att det inte är nödvändigt med en operation i nuläget, men att det kan komma att bli aktuellt längre fram ifall det skulle vara så att tumören skulle växa på sig . Därför är det viktigt att man fortsätter att följa utvecklingen med röntgen precis så som du skriver. Det är om tumören börjar att växa som det kan påverka strukturer i hjärnan på ett negativt sätt.

Meningiom kan påverka kognitiva funktioner och hur du mår psykiskt, det kan vara olika former av påverkan beroende på var och hur tumören växer i hjärnan.

Din läkare har bedömt att dina mentala problem inte hör ihop med din sjukdom och det skall du kunna lita till.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen