Frågor

Kan det vara cancer?

Jag är 18 år gammal och har så länge jag minns bara behövt gå på toa en gång varje dag för att tömma tarmen. Förutom enstaka gånger då jag har mått lite illa men det brukar gå över. De senaste två veckorna har jag dock behövt gå på toa fler gånger. Ibland två, men det kan även röra sig om fyra gånger. Det brukar vara de gångerna då jag går på toa men det känns som om jag inte har fått ut allt men samtidigt inte kan.
Mitt minne är lite dåligt här men om jag minns rätt så började det hela med att jag behövde gå på toa mer. Sedan så var det en dag där det började sticka till i magen och göra ont och jag fick diarré där avföringen var rött. Detta gick då över på några timmar. Dagarna sedan dess har fortsatt i samma stil. Ont i magen, ändrad toalettvanor men avföringen såg istället gult ut. Det var inte löst eller vattnigt utan såg helt enkelt gult ut. Detta fortsatte i någon vecka. Nu de senaste dagarna så ser avföringen istället mer lösaktigt ut, illaluktande och brunt ut. Ibland väldigt mörkt också, men inte svart, utan riktigt mörkt brunt.

Vill nämna att jag har varit utomlands i sydöstra delen av kina (Hongkong, Guangzhou och Hainan-ön) mellan december-januari. Har ingen feber och har inte blivit väckt under natten av mina besvär. Viktminskning har jag också fått men samtidigt har jag också fått ändra vanor och äta mindre på grund av besvären. Får också kväljningar men kräks inte. Vet dock inte om det kan bero på förkylningen som jag fick.
Jag har kontaktat vårdcentralen men proverna kommer ta tre veckor och det är en långt tid att vänta, vill bara veta om vad jag kan vara beredd på.

Svar

Hej! Det är bra att du har vänt dig till din vårdcentral och att de har starat en utredning. Det går inte att svara på vad dina symtom beror på innan provresultatan är klara.