Frågor

Kan cancer i levern behandlas med strålning

Min mor har vid en ålder av 88 år fått diagnosen primär levercancer. Läkaren/kirurgen kan erbjuda cellgiftsbehandling och vill inte operera. Jag undrar om strålbehandling kan vara ett alternativ för att fördröja sjukdomsförloppet istället för cellgifter då cellgiftsbehandlingen kan vara för krävande för min mor.

Svar

Generellt kan man säga att det går att behandla primär levercancer med radiofrequency ablation (RF-behandling) om det inte finns sjukdom utanför levern.
Valet av behandling grundar sig på flera olika faktorer. Läkaren tar hänsyn till stadium på sjukdomen, aggresivitetsgrad, allmäntillstånd och även förväntad överlevnad. Det är vanligt att man ger en lindringare behandling (biverkningsmässigt) till äldre personer för att bromsa upp sjukdomsförloppet samt att lindra symtom.
För att få ett bra svar på er fråga krävs en ny bedömning av en läkare, en sk second opinion. Det kan ni söka på en annan klinik.
Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.