Frågor

Jätte rädd

Hejsan.
Jag är en kvinnapå 38år och är jätte rädd för cancer, tror det ligger i grunden pga min far avled från mig när jag var 6år i cancer.
Två gånger har jag känt detta. Här om kvällen fick jag jätte i mellangärdet ungefär nedanför brösten kan man säga och ont ut i ryggen. Jag kunde inte sitta ligga på sidan på mage eller rygg och kunde inte vara stilla så ont gjode det. Efter ett tag släppte det och jag somnade. Sen vaknade jag igen och hade ont. Jag provde Alvedon hjälpte inte och provade novalucol och dricka kolsyrat för att få rapa. Men inget hjälpte. När jag trök på magen va jag öm. Detta släppte sedan å jag va som vanligt. Nu har jag inte ont eller något. Å mår bra. Jag är jätte rädd att tex fått cancer i levern, gallan eller buksportköteln. Va ska jag göra?

Svar

Hej!

Du kanske skulle behöva prata med någon om din rädsla? Det är vanligt att svåra upplevelser kommer ikapp en. Rädsla för en allvarlig sjukdom kan ge fysiska besvär precis på det sätt som du beskriver. Symtom vid cancer flyttar inte på sig och brukar inte försvinna. Så det låter troligt att det är din rädsla och ångest som ställer till det för dig.
Du kan söka samtalsstöd via din vårdcentral.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen