Frågor

Identiska leverfläckar på båda kroppshalvor

Hej,

Angående hudcancer: Jag har på några ställen på kroppen leverfläckar på båda sidorna av kroppen på exakt samma ställe som ser precis likadana ut, lika stora etc. (Båda armarna bakpå, båda axlarna, båda underarmarna etc). Har läst att dessa fläckar är klassade som väldigt högrisk för melanom, de har lättare att bli maligna och dessa ska man ta bort så snabbt man kan. Stämmer detta, och varför är det isåfall så? Blir skitorolig. Har ca 200 fläckar och åtmistone 6-8 st är på det viset.

Undrar även om det är normalt att en fläck uppstår och försvinner igen bara under ca 2-3 år, eller om det kan vara tecken på melanom?

Svar

Det stämmer inte att du har en ökad risk för att utveckla malignt melanom pga identiska leverfläckar.
Riskfaktorer för malignt melanom är tidigare melanom,ärftlighet, rikligt med leverfläckar, dysplastiska leverfläckar, benägenhet att bränna sig, dålig pigmenteringsförmåga, blond eller röd hårfärg samt blå eller gröna ögon.
Yttre faktorer som ökar risken är periodvis kraftigt solande med brännskada, framför allt i barndomen, kronisk solexponering (tex pga arbete utomhus),solarieanvändning.

Det är inget tecken på malignt melanom att en fläck försvinner.