Frågor

I väntan på beslut om det blir operation

Hej
jag undrar om man i vissa fall, i väntan på att se om det går att operera eller inte; sätter in någon form av behandling för att minska risken för spridning av candern.
Min mor har fått diagnos carcinom och det gör nu undersökningar för att se om de kan operera eller ej. Men tiden går och om de sedan kommer fram till att det inte går att operera utan att de iställlet ska bli cytostatika har vi ju då tappat några veckor som de istället kunde behandlat henne på. Eller görs det aldrig sådan behandling ?
Vi väntar nu på svar från PET röntgen som är gjord i Uppsala.

Svar

I de allra flesta fall ändras inte sjukdomens stadium eller patientens prognos under pågående kartläggning av sjukdomen. Det är viktigt att utreda hur hela situtionen ser ut för att kunna besluta om rätt behandling. Den tid det tar att komma fram till ett beslut brukar alltså inte äventyra en patients prognos. Däremot är väntan nästan alltid olidlig. Ovisshet är mycket jobbigt att hantera. Kanske kan det kännas något bättre med kunskapen om att några veckors väntan inte brukar spelar någon roll.
Cellgifter/cytostatika kan man ge innan man opererar men det ska då vara ett beslut man tar utifrån den utredning som din mor just nu är inne i.
Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är även välkommen att ringa till oss. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.