Frågor

hur vet man om att man fått spridning?

Jag är orolig för min värk i armarna. Jag har haft HER+/ hormonpositiv, och slutade med Herceptinet i januari. Cytostatikabehandlingen var under hösten 2016, sen masektomi, knuten hade varit jättestor, men patologens utlåtande så hade cyton tagit bort över 90% av cancern.
Nu har jag sen hösten haft ont i armarna, lite varierande. Ena axeln blev så sjuk att jag gått hos fysioterapi vilket hjälpt lite, men sen är det andra armen som också blivit sjuk. Känner mig svag i armarna, att lyfta armarna gör mest ont, men under dagen är det som bättre och värken är ibland som mest på natten. Jag kan förklara bort allting med spänningar, stress och musikelinflammation, men hur ska jag kunna vara säker på att det inte är spridning i tex skelett?

tacksam för svar!

Svar

Hej.

När man har haft en cancersjukdom så är det nästan alltid så här att det kan kännas mycket svårt att veta vad det är som känns i kroppen och vad det är som man behöver vara observant på. Om du får symtom som inte går över så är det alltid bra att kontakta onkologmottagningen för bedömning och vägledning.

Vid spridning till skelettet brukar man ha ont på en speciell plats och den smärtan flyttar inte på sig något nämnvärt.

Det här låter mer som att det är biverkningarna av din cytostatikabehandling, vilka kan pågå under lång tid efter avslutad behandling. Smärta från muskler och leder är en relativt vanlig biverkan efter de cytostatika som ges mot bröstcancer.  Förstås kan också stress och spänningar ge dessa symtom.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen