Frågor

Hur vanligt är ögonmelanom?

Jag har en fråga, hur vanligt är det med ögonmelanom? Vilka symtom får man vid ögonmelanom? En vän till mig fick ögonmelanom och hon tappade synen, tyvärr finns hon inte kvar länge. Denna cancer kan ju ge spridning till levern, i Sverige kan man inte bota detta. Men det kan man o Frankrike, varför kan man inte bota detta i Sverige?

Svar

Hej,

Ögonmelanom är en ovanlig cancersjukdom med flera varianter som drabbar ca 70-80 personer per år i Sverige. Symtom på ögonmelanom är diffusa och liknar många andra ögonsjukdomar, det kan vara minskat synfält och ljusblixtar. De flesta behandlas med strålbehandling eller operation. Vid spridning till levern finns olika behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet men ingen bot. Sjukdomen kommer oftast tillbaka och levern är ett vitalt organ vi inte kan leva utan. Om behandling i Frankrike för ögonmelanom som spridit sig till levern hittar vi tyvärr ingen fakta och kan därför inte svara på.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen