Frågor

Hur ser det ut?

Hej!
Jag är en 53-årig kvinna som fick bröstcancerdiagnos i höstas. Tumören opererades bort med god marginal och frisk vävnad runt omkring i oktober. Samtidigt togs två lymfkörtlar bort i armhålan. Tumören var 15 mm och tyvärr fanns en 5 mm och en 2,5 mm metastas i de två lymfkörtlarna. Därför opererades ytterligare tolv lymfkörtlar bort i början av november. Ingen av dessa innehöll metastaser. Inte heller på datortomografi av thorax, buk och skelett visade på några metastaser eller andra tecken på cancer. Det jag vet om min tumör är att den var 100% hormonberoende/hormonkänslig, grad 3 (52%). Nu genomgår jag sex cellgiftsbehadlingar (3 st EC- Epirubicin+Cyklofosfamid och 3 st Docetaxel) och därefter blir det strålning och Tamoxifen i 5-10 år. Det jag hela tiden har fått höra från sjukhuset är att prognosen är god (men vad betyder det?). Samtidigt verkar tumören ha varit väldigt snabbväxande och när man läser på nätet verkar prognosen vara usel eftersom tumören var grad 3. Hur står det till egentligen? Vad har jag för chanser? En annan fråga är det vanligast med återfall lokalt eller spritt i kroppen i den situation jag befinner mig i? Tacksam för svar.

Svar

Hej!

Den individuella prognosen är det enbart din läkare som kan uttala sig om. Din läkare säger att din prognos är god och av det du skriver så låter det som du har fått en botande behandling. Det ska du kunna lita på.
Cancer är en sjukdom med mycket ovisshet och där man inte till 100% kan förutsäga utfallet. Det innebär för de flesta människor att det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till den ovisshet det innebär. Ofta behöver det gå mer tid, kanske flera år, för att man så småningom vågar lita på livet igen.
Det kan många gånger kännas bra att få prata med någon om sin oro. Du är välkommen att ringa till oss om du önskar, 08-123 138 00
Återfall sker vanligast i närliggande lymfkörtlar.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen