Frågor

Hur kan min fru fortsätta med sin cancerbehandling här i Sverige

Hej,
Min fru åkte till utomlands och där fick hon tillfälle att besöka en läkare. Efter många tester och prover kom en fram till att min fru hade en form av cancer. En tumör togs bort och provresultat visade att det fanns cancer celler i det. En behandling har precis påbörjat och min fråga är hur vi kan göra för att min fru kan fortsätta med behandlingen här i Sverige. Det är väldig viktigt med kontinuitet och vi kan inte vänta tills en allmän läkare tittar på henne och skickar henne på remiss efter flera veckor. Hon måste fortsätta med behandling här i Sverige. Vilka steg behöver vi gå igenom så att min fru garanteras fortsättning på sin behandling.

Allt gott,
Bekymrad make

Svar

Hej,

det enda och snabbaste sättet att få kontakt med vederbörande onkologmottagning där din hustru ska få vård i Sverige, är att kontakta vårdcentralen först för en läkartid. Det är husläkaren som skickar remissen vidare till onkologen. Detta ska prioriteras och inte inverka på kontinuiteten av din hustrus cancerbehandling. Kontakta vårdcentralen snarast så att din hustru har en tid så fort hon kommer hem. Hon ska då också ha med journalanteckningar och annan dokumentation från vistelsen i det land hon är/behandlats i.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen