Frågor

Hudcancer

Hej
Upptäckte för tre dagar sedan en liten svart rund/fläck på insidan av foten, den är i huden(helt slät). Det ser ut som en liten rodnad runt. Har även på magen ett litet runt sår med svart skorpa som försvinner och återkommer.
Jag har nyligen varit på vårdcentralen för undersökning av några leverfläckar och fått en remiss till hudläkare.
Känner en stark oro för det här, jag har förlorat båda mina föräldrar i cancer och även andra släktingar. Deras cancer är troligtvis inte ärftliga. Men det känns oroväckande ändå.
Kan det finnas fog för min oro?

Svar

Hej.

Fläckar som har förändrat sig på något sätt så som du beskriver skall man alltid låta kontrollera , så det är bra att du har en tid till hudläkaren som kan bedöma om någon fläck behöver tas bort. De flesta hudförändringar är inte cancer men ibland behöver man ta bort dem för att kunna undersöka det ordentligt. När man som du har förlorat flera närstående i cancer så är det helt normalt att man blir extra orolig för att det skall vara något farligt men det behöver som sagt inte vara det.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen