Frågor

Hudcancer (malignt melanom) risken att drabbas

Hej. Jag heter Adrian och är 16 år. Detta är inte direkt en fråga om symtom på hudcancer utan mer om man drabbas av hudcancer. Jag har ljus hy, mörkblont hår och är delvis ganska känslig för solen, vad jag vet i alla fall. För ungefär 2 år sedan (2013) när jag var 14 år så åkte jag och min familj utomlands till Turkiet och där brände mig rejält bak i axlarna och i nacken. Jag fick vätskefyllda blåsor och några dagar senare fick jag hudfjällning. Ett år senare när vi redan var tillbaka till Sverige så brände jag mig igen på mina ben men blev bara röd, fick inga blåsor eller fjällning. Jag har hört att man löper större risk att drabbas av malignt melanom senare i livet om man har bränt sig rejält i solen (det beror väl också på hur ofta man bränner sig och hur länge man vistas i solen) speciellt i ung ålder, även om hudcancer är ovanligt hos barn och ungdomar under 18 år.

Jag vet inte om jag borde börja kolla efter hudförändringar nu eller senare. Om jag nu löper större risk att drabbas av hudcancer senare i mitt liv, hur länge kan det ta? Jag skulle bli mycket tacksam om jag får några råd för vad jag bör göra. Är lite oroad. Tack.

Svar

Det är bra att du tänker på din hälsa tidigt i livet. Det är skadligt att bränna sig men hudcancer får man inte av att bränna sig vid enstaka tillfällen vilket de flesta antagligen gjort. Däremot är det viktigt hur du förhåller dig till solen i framtiden. Att hålla sig i skuggan och undvika den starkaste solen mellan kl. 11-15, gärna bära t-shirt, keps och solskyddskräm vid utomhusaktiviteter är ett bra sätt att skydda sig och undvika utveckling av hudcancer i framtiden.

Hoppas det var svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du behöver.