Frågor

Hosta

Jag är en tidigare helt frisk 30-årig man. För cirka två månader sedan fick jag en rethosta som varade i en vecka. Den gick över och byttes till torrhosta vilken i sin tur varade i en månad och jag fick sagt att det var bronkit och jag fick mollipect och Cocillana utskrivet t.ex. Sedan cirka två och en halv vecka har jag nu haft slemhosta istället, den har trappats ned mycket den senaste veckan och kvar är slemmet i bröstet, och snuva, som inte verkar släppa. Jag andas normalt men blir lättare andfådd och det rasslar i bröstet, upphostningarna är gulaktiga. Mot detta har jag fått Doxyferm, för den kramp i lungan jag fått p.g.a. av bronkiten, samt andas in syrgas på vårdcentralen vilket inte hjälpt. Jag har inte haft någon som helst feber och mår bra i övrigt förutom att jag är aningen tröttare än vanligt, sänkan var bra och ingen bakterie i kroppen. Jag börjar bli mycket trött på detta och är rädd för att det är något värre, och då särskilt lungcancer, en tumör i lungan. Jag har rökt men det var länge sen. Kan det vara ett tecken på detta? Ska göra allergitest och astmatest men är nästan säker på att det inte kommer vara det. Vore oerhört tacksam för ett svar på vad det kan vara. Läkaren har lyssnat på lungorna och dom låter bra tycker han. kan läkaren höra om det skulle vara något konstigt så som lungcancer hörs det något konstigt ljud då???

Svar

Varför du har besvär med en ihållande hosta är svårt att svara på. Du verkar väl omhändertagen på din vårdcentral.  Man har testat att behandla dig både med Doxyferm och med hostmedicin pga. misstänkt bronkit. Lungcancer är mycket ovanligt i din ålder. För att ställa diagnosen krävs bland annat att man gör en lungröntgen. Du kan ta upp din oro med din doktor.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa 08-123 138 00. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

 

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen