Frågor

Hormontabletter

Det finn idag olika former av hormontabletter Tarmoxifen – vilken sort är mest skonsam för magsmältningen?
Från början fick jag Anastrozole men det blev ryggskott av denna behandlingen…. så nu skulle jag övergå till Tamoxifen Orifarm, men får då svåra problem med matsmältningen.
Det verkar vara en djungel av olika fabrikat och märken vad ska man välja?
Jag är 50 år och fick bröstcancer på båda brösten samt spridning till lymfkörtlarna höger sida.
Cancern var känslighet av östrogen vilket betyder att man ska äta medicin i 5 år.
Jag har en känslig matsmältning och undviker idag mjölkprodukter.
Tacksam för rådgivning då min läkare vill endast ge mig fler mediciner än hormonmedicin och jag är inte så förtjust i mediciner överhuvudtaget. Bara vetskap av att medicinerna ger biverkningar så känns det fel!

Svar

Det är känt att antihormonell ger biverkningar. Vilket är synd eftersom det är en viktigt medicin för att minska risken för återfall i sjukdomen. För en del kvinnor kan det vara väldigt besvärligt med mycket biverkningar under de år som medicineringen pågår. Det kan hjälpa att byta preparat och man får prova sig fram till det som passar en bäst. Ibland måste man kombinera antihormonell behandling med andra mediciner för att biverkningarna ska bli uthärdliga.
Vi människor är olika och reagerar olika på mediciner. Vi kan inte rekommendera dig något läkemedel. Det är du tillsammans med din läkare som ska komma fram till något som passar dig bäst. Det kan vara så att det går lättare att ta medicinen efter ett tag. Det kan alltså vara bra att stå ut några månader för att se om det blir bättre.