Frågor

Hormoner

Bröstcancer: tamoxifen gör väl så att det kvinnliga könshormonet östrogen inte bildas i kroppen eftersom tumören var hormonkänslig?
Hur påverkas ”tumören” ( som är borttagen, strålad & behandlad med cellgifter) om man tillsätter andra hormoner i kroppen ( inte östrogen) genom tex kosttillskott så som Agmatine ( nått hormon som bildas av protein) eller melatonan som finns i vissa solprodukter ( syntetiskt hormon)..
Har bröstcancer något som helst sammankopplade till dessa andra ”hormoner”?
Min undran är för att jag har en kompis som har haft en hormonell cancer, och nu tränar hon som fasen med div tillskott och solar med nått piller..
Jag är orolig för henne..

Svar

Det är rätt att Tamoxifen är ett antiöstrogen, Tamoxifen hindrar östrogenets bindning till östrogen-receptorer och gör på så sätt att östrogenet inte kommer in i cellerna. Den behandlingen ges om tumören är hormonkänslig. Rent generellt kan man säga att om du behandlas med läkemedel så skall du alltid kontakta din läkare innan du börjar att ta något kosttillskott. Agmatine frisätter tillväxthormon i kroppen så hypotetiskt så skulle det även kunna påskynda en tumörutveckling. Melatonan är helt förbjudet i Sverige och avrådes helt ifrån, du kan läsa mer om det på följande länk från läkemedelsverket.
https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-kopa-lakemedel/Pa-Internet/Information-om-Melanotan–barbiedrogen/
Din oro för din vän är berättigad och hon bör tala med sin läkare för att mer specifikt få veta vad som gäller för henne.

Hoppas att detta var svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går också att nå oss per telefon 08-123 138 00.