Frågor

HORMONELL BEHANDLING CANCER

Hej! Jag har opererats för duktal cancer i bröst. Hela tumör och förstadie är borttaget och ingen spridning till lymfkörtel. Vad är risken för återfall? Påverkar tumörs aggressivitet och tillväxthastighet återfallsrisk?

Eftersom tumören var hormonell rekommenderas anti-östrogen. Jag vill inte genomgå hormonell behandling då jag tycker det är för stor påverkan på kroppen, dessutom har jag anlag för hjärt och kärlsjukdomar i familj. Jag har aldrig ätit hormoner, tar ingen medicin om det absolut inte behövs.x

Vad finns för andra alternativa behandlingar? Tex borttag av äggstockar?

Med Vänliga Hälsningar
Anna

Svar

Bröstcancertumörer har olika biologiska egenskaper. De delar sig olika fort och en del har spridit sig till lymfkörtlarna i armhålan, andra inte. Att inte ha någon spridning till lymfkörtlar i armhålan är generellt en god prognostisk faktor. Många bröstcancertumörer är hormonkänsliga och beroende av kvinnliga könshormoner, (östrogen och progresteron) för att växa. Om tumören är hormonberoende kan antihormoner, läkemedel som blockerar östrogenets effekt eller minskar östrogennivån, ges för att minska risken för återfall. Att ta bort äggstockarna har inte samma effekt som en antihormonell behandling. Just din risk för återfall kan vi inte svara på men ta upp din oro för medicinering med din läkare.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen