Frågor

Hemorrojd koloskopi metastasmisstanke?

Hej,
Jag op för cervixcancer 2010 (ingen spridning till lymfkörtlar). Har nu 2 ggr på en vecka blödigt lite grann när jag har bajsat. Klart blod. Har sedan några år problem med ffa gasig mage till och från, ibland buköm – buksmärtor i nedre delen av buken, bajsar flera ggr per dag ofta lite kletigt och ljusare i färgen. Detta är inte varje dag men nån-några ggr vecka. Symptomen har inte förvärrats men ej heller blivit bättre.
Var på VC i dag där läk sa att jag hade en 1 cm stor inre hemorrojd. Kände bara med fingret. Ingen ytterligare undersökning gjordes. Hon fick inget blod på fingret och hon var lite bekymrad då jag var buköm så hon remitterade till koloskopi med tanke på min historik och symptom, hon bad om snabb tid.
Borde hon ha fått blod på fingret när hon undersökte mig om det var hemorrojden som orsakade blödningarna?
Kan hon känna att det är en hemorrojd och inte en tumör?
Hon rek ingen behandling av hemorrojden? Brukar man inte få några stolpiller eller salvor?

Blir lite orolig när jag läser om symptom på tarmcancer och när hon på en gång sa att hon ville ha en koloskopi med vävnadsprover och ev gastroskopi! 🙁

/Ellen

Svar

De besvär du har från magen är vanliga och beror oftast inte på cancer. Det är bra att din läkare ändå tar dina symtom på allvar. Det ska man alltid göra för att utesluta allvarlig sjukdom.
Det går inte att med fingret känna om det är en hemorrojd eller ej. Man brukar göra en koloskopi om man har blod i avföringen eller besvär från tarmen. Hon behöver inte ha fått blod på fingret när hon undersökte dig. Det säger ingeting egentligen.
Det finns receptfria läkemedel för besvär av hemorrojder. Om man inte har ont behöver man inte behandla. Det kanske var därför din läkare inte rekommenderade dig det?

Det är klart att du blir orolig. Det blir man, speciellt när du tidigare har haft en cancersjukdom. Det är vanligt att man då i den situationen analyserar läkarens ord och beteende för att kunna få kontroll på situationen.

Vi hoppas att du med detta svar kan känna dig lite mindre orolig och väl omhändertagen.
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. 08- 123 138 00
Ibland är det lättare att besvara frågor i en dialog. Det hjälper också att prata om det.