Frågor

Gynekologisk undersökning

Hej,
Om man varit på gyn undersökning och också gjort ultraljud är man ordentligt undersökt då?
Gynekologen pratade om att det var lite svårt att se slemhinnan då jag har några myom men hon såg inget misstänksamt och livmodersslemhinnan var tunn och äggstockar ok.
Jag sökte då jag har utinträngningar och springer på toa och i helgen när jag torkade nig såg jag lite blod på pappret. Gynekologen såg ingen blödning och misstänker då UVi istället. Gjorde ett urinprov på plats men hade precis innan undersökningen kissat.
Trots det gav det lite utslag på UVI trots att jag kissat 20 min. innan.
Hin menar på att mitt urinrör är irriterat därför blod på pappret.
Så undrar jag också cellförändringar i livmodern är det då slemhinnan blir förtjockad eller kan man ha det ändå?
Syns inte det på ultraljudet?
Vad gör man åt cellförändringar på slemhinna livmoder? Operation?
Urinblåsecancer ser man misstänksamhet om det på vaginalt ultraljud också?

Svar

Ja du är ordentligt undersökt och ska kunna lita på din doktors bedömning. Täta urinträngningar och ibland lite blod i urinen förekommer vid urinvägsinfektion.

Förtjockad slemhinna i livmodern kan vara ett tecken på cancer i livmodern. I de fall man misstänker någon form av förändring brukar det tas prov från slemhinnan. Visar det sig vara en cancer i livmodern så är det vanligtvis operation som blir aktuellt.

Urinblåsecancer utreder man inte via vaginalt ultraljud.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen