Frågor

Gallblåsecancer?

Hej. Röntgenläkaren ansåg att min gallblåsa är dels för tjock och dels för tunn. Därför är det ny bestämd att gallblåsan skall opereras bort och detta genom att skära ner magen, ej med hjälp av titthålsoperation.
Förändringarna i blåsan lär bero på inflamation eller tumör.

Jag har två frågor:

1. Villen är sannolikheten att det är frågan om inflamation eller en godartad tumör? Utöver avmagring och trötthet och försvagad fysisk kondition har jag inga sjukdomssympton.

2. Jag vet att det är svårt att se in i framtiden, men om det skulle vara cancer och läkarna skulle lyckas att operera hela tumören bort, hur skulle detta påverka antalet år som jag har att leva? Jag är kvinna och fyller 58 under våren (om jag finns vid liv då).

Svar

1. Det går inte att bedöma sannorlikhet för att det skulle vara en godartad tumör eller inflammation. Eftersom du har symtom och besvär bedömer man att du ska opereras så att du kan känna dig friskare och piggare.
2. Prognosen är alltid svårt att uttala sig om. Den som bäst kan göra det är din läkare. När du är opererad kommer du att få mer information. Oftast mår man bättre av att veta, mot att som nu sväva i ovisshet.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.