Frågor

gällande min mamma 64år

Hej,
Vi har precis fått reda på att min mamma hade en leverfläck på benet som var malignt melanom, läkaren ska nu operera bort ca 2cm från varje håll samt göra en sådan ”portvaktkörtel”kontroll.
Vi har inte fått så mkt information och mkt snurrar, om det vore så att de ser att cancern även nått en körtel hur går man tillväga då?
Kan man veta på ett ungefär hur snabbt de växer till en körtel? Hur många år? Min mamma upptäckte den nya pricken snabbt (månader) men den verkar dock vara en sån invärtes man läst om.

Har ni tips på ngn hemsida eller liknande som har bra information gällande denna typ?
Tack på förhand!
Mvh

Annie

Svar

Det är vanligt att man gör ett utvidgat kirurgiskt ingrepp för att vara säker på att all tumörvävnad är borta. Om man har ett så kallat tjockare melanom, vill man undersöka lymfkörtlarna i mikroskop. Man måste hitta den lymfkörtelgrupp som tar hand om lymfvätskan från just det område där melanomet fanns. För att hitta denna lymfkörtelgrupp sprutar man in ett radioaktivt ämne som fastnar i lymfkörtelgruppen. Under själva hudoperationen sprutas ett blått färgämne på den plats där melanomet
satt. Färgämnet når den första lymfkörteln- portvaktskörteln. Denna körtel opereras bort och skickas till analys. Är den fri från tu
mörceller behöver man inte göra något mera. Skulle den innehålla tumörceller opererar man bort övriga lymfkörtlar.
Det vanligaste är att man går på kontroller i tre års tid på en onkologisk klinik, sedan två års kontroller på vårdcentralen.
Om du vill läsa mera om melanom kan du gå in på Cancerfondens hemsida och även 1177-vårdguiden