Frågor

Gällande ändtarms- och- tarmcancer

Hej!

Jag har hört att dem flesta som drabbas av tarmcancer är drygt femtio. Men är det MÖJLIGT och finns det fall där kvinnor och män som är så unga som arton år har drabbats? Jag önskar mig ett ärligt svar på detta. Har någon 18- åring ur världshistorien någonsin drabbats av någon utav dessa cancerformer?? Har sökt på hela internet men ej hittat någon fakta om statistik över det här.

Och kan man ha någon av dessa cancertyper utan att det blöder? Kan det vara cancer även om det inte gör ont när en läkare trycker på magen? Jag har kramper och ont i magen ibland, inte särskilt ofta. Dock har jag alla symptom för dessa cancerformer. Jag har haft det under flera års tid, dock är magkramper (oerhört sällan) och mindre blödningar något som uppkommit på senare tid. Jag har dessutom järnbristanemi (utan rimlig förklaring, då jag äter ordentligt). Ändrade avföringsvanor, aptitlöshet och enorm trötthet. Jag ska på koloskopi snart, men känner mig orolig och nervös inför den och det känns olustigt att jag ska behöva göra en sådan då jag endast är arton år. Men det känns som ett måste nu för jag vill veta vad jag lider av och har gått runt med så länge. Så jag ska genomgå koloskopin. Jag vill ha hjälp. Det skulle kunna vara så att jag har hemorrojder, men det har jag aldrig tidigare haft, och hemorrojder kan väl inte ge upphov till flera års magproblem (svårt att tömma, förstoppning, trängningar, slem, diarréer och uppsvullen buk)?
Vore så otroligt tacksam för svar!

Svar

Besvär från buken är vanligt och beror oftast på något annat än cancer. Det är mycket ovanligt att drabbas av coloncancer i din ålder. Det är bra att du har sökt vård och att du ska genomgå en koloskopi. Då finns det möjlighet att få veta vad som orsakar dina besvär och även möjlighet för dig att få hjälp. Dina besvär kan bero på flera olika tillstånd/sjukdomar. Det går inte att spekulera vad som orsakar dina besvär. Även fast det är jobbigt att vänta är det endast den utredning du genomgår som kan ge dig svar.