Frågor

Fråga

Min mamma 68 år har livmodercancer och har nu opererat bort allting där nere ink 40 lymfkörtlar.1 metastas hittades av de 40 som togs bort. På onsdag börjar hon sin första 1/4 cellgiftsbehandling sen blir det strålning efter det.
Jag upplever att mammas läkare är luddig mot mig i sina svar och också mamma. Hon känns bara virrig och chockad tror jag. Hon har ont !!
Är trött blek yr och virrig!
Jag är orolig . Mina frågor just nu är
Grad 3 C1
Vad betyder det? Ät det elakartadcancer?
För läkaren säger till mig att den inte är det? Hur går det ihop?
Hur vanligt är det att kroppen inte orkar med cellgifterna så att cancern får fritt spelrum och man avlider?
Det måste väl kunna hända?
Jag vet att det är svårt stt svara på hur prognosen ser ut men att grad 3 1C skulle vara godartad kan jag inte riktigt tro på.
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning, Maria

Svar

Livmodercancer grad 3 c1 betyder cancerceller spridit sig till en lymfkörtel. Elakartad betyder cancer. Efterbehandling består då alltid av cytostatikabehandling och efterföljande strålbehandling för att minska risken för återfall. De flesta som drabbas av livmodercancer är äldre och klarar denna behandling bra. Det är mycket ovanligt att någon avlider av behandlingen. Att känna sig virrig, uppleva smärtor och trötthet är vanligt i samband en cancerdiagnos och den operation din mamma gått igenom. Många är hjälpta av att hålla sig fysiskt aktiva som motverkar både trötthet och biverkningar.