Frågor

Fråga lungor

Hej!

Gör historian kort. Sökte vård i februari 2022 pga obehag höger högt upp mage. Tog blodprover och blev skickad till ultraljud lever utan kontrast. Man kollade lever, galla, bukspottkörteln, njurar m.m
Man hittade inget. Ett blodprov gjorde mig livrädd i samband med detta, återkommer till det senare.
Jag fick ont i magen på våren 2022 och fick göra en DT buk med kontrast. Hittade då inget heller.
Senare efter flertalet långdragna förkylningar och hosta som aldrig gick över fick jag göra en HRCT (DT) i augusti 2022. Man hittade då några ospecifika förändringar i lungorna som man ej kunde förklara. Man trodde det var pga en tidigare infektion.Gjorde en ny DT lungor efter 3 månader för att följa upp förändringarna i november 2022. Då var samtliga förändringar borta.
Min pappa opererades för aortabråck ett halvår innan så vi barn skulle screenas. Gjorde därför en DT med kontrast för att kolla hela aorta i februari 2023. Man kommenterade då också lungorna samt det överskådliga man kunde se utan anmärkning.
Nu till det oroande blodprovet som varit förhöjt sedan jag sökte för magen och fick göra ultraljud lever februari 2022.
LD har varit förhöjt hela tiden medans andra prover varit normala.
Har legat på först 4.1 , 4.0, 3.5, 3.8 och nu senast 4.2 i december 2023.
Jag har nu haft en hosta igen som hållit i sig 5-6 veckor. Värst på morgonen / förmiddag. Hostar ingenting på natten. Nästan varje morgon första hostan / harklingen så kommer det lite blod.
Sökte för detta hör om dagen och läkaren tror astma och att jag hostat sönder något kärl.
Men skickade mig på vanlig lungröntgen nu för säkerhets skull. Jag är väldigt orolig och inväntar den. Finns det överhuvudtaget en möjlighet att det kan vara något i lungorna efter alla dessa undersökningar?

Tack på förhand!

Svar

Hej
LD, Laktatdehydrogenas, är ett enzym som finns i stort sett alla kroppens celler. Det är en ospecifik markör på vävnadsskada. Det innebär att det kan vara förhöjt av många orsaker. Tidigare infektioner kan ses som ospecifika förändringar i lungorna då det blir en ärrbildning. Du har gjort flera undersökningar på senare år som inte visat på något onormalt, vilket är bra. Normalt tar det nämligen mycket lång tid för cancer att utvecklas. Bra att du söker för dina symtom och ta upp dina funderingar med din läkare.

Vänliga hälsningar
Cancerrådgivningen