Frågor

Förändrad bröstvårta

Hejsan!
Är 31 år och har fått två barn tätt. Har bara 14 månader mellan så brösten har givetvis varit under stor hormonpåverkan de senaste två åren. Ammade första kort, andra inte alls. Har platta bröstvårtor.

Någon månad efter senaste barnet (nu 6 månader) upptäckte jag att ENA bröstvårtan hade veckat ihop sig. Det ser lite ut som att den har vikt sig, som ett vertikalt streck tvärs över vårtan. Det är svårt att förklara men framifrån ser den lite ut som ett korvbröd.

Jag har varit i telefonkontakt med bröstkliniken men de tyckte inte att jag skulle oroa mig. Bröstvårtan är inte indragen utan styvnar som vanligt. Har inte känt nån uppenbar knöl heller. Blir dock rädd ändå att det ska vara cancer!

Har pendlat i vikt mycket (26 kg upp med första barnetoch 30 kg med andra) och är nu nästan nere i normalvikt. Brösten har såklart blivit både platta och lösa av det, kan vikten påverka bröstvårtornas utseende? Hormonerna?

Vore tacksam för svar!

Svar

Ja, vikten och att du har fött barn kan ändra bröstvårtornas utseende. Du har varit i kontakt med bröstkliniken som gav dig ett lugnade besked. Ibland kan det vara svårt att ta till sig det och känna sig lugn. Du kanske behöver att någon tittar och undersöker dina bröst. Du kan be din gynekolog att undersöka dina bröst. Det går även bra att be en läkare på vårdcentralen att göra det.

Det är bra att du inte känner en knöl och att bröstvårtan inte är indragen.

Hoppas att detta svar kan vara till din hjälp. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa om du har fler funderingar. Ibland kan det även kännas bra att få prata om sin oro. 08-123 13800