Frågor

Förändrad avföringsfrekvens

Hejsan,
kvinna på 50 + som sedan något år tillbaka har fått betydligt mer frekventa avföringsvanor. Tidigare har jag bajsat kanske 1 gång per dag (på morgonen) men sedan något år tillbaka så kan det blir mellan 2-4 gånger under en dag. Avföringen ser helt normalt ut, jag har inte ont någonstans och inga andra symptom. Men borde man ändå se detta som ett observandum eller är det normalt att detta kan förändras i livet. Jag har inte gjort några övriga förändringar i träning, kost etc. Tänker ju givetvis på risk för tarmcancer här.

Tack på förhand

Svar

Hej.

Förändrade avföringsvanor är ett symtom på tarmcancer men det kan också ha helt andra orsaker. Med tanke på att du haft det så här under en längre tid så är det troligt att det rör sig om en helt normal förändring men för att vara helt säker är rådet att ändå diskutera detta med din husläkare.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen