Frågor

För snabb administrering av cytostatika

Min pappa har spridd prostatacancer och fick från början cytostatika. Vid första tillfället droppade inte droppet utan det rann ner vilket gjorde att det gick väldigt snabbt. Vi undrar om detta kan ha bidragit till han mådde väldigt dåligt efter cytostatikan och inte fick någon mer dos. Han är också väldigt trött och har problem med domningar i benen. Han har bara hormonell behandling nu.

Svar

Att dropptakten skulle ha bidragit till att din pappa inte fick någon ytterligare dos är det svårt att svara på, generellt så låter det inte som en rimlig orsak. Om cytostatika går in i kroppen för fort, vilket inte är bra,  kan man reagera starkt på detta men man borde kunna återstarta behandlingen då han har återhämtat sig. Det finns många orsaker till att en behandling kan avbrytas. För att kunna förstå vad det var som hände behöver ni tala med din pappas läkare eller den behandlande enheten. Cytostatika-dropp är vanligen kopplat via en dropp-pump och då är det möjligt att cytostatikan rinner ned till pumpen men sedan infunderas den till kroppen i en mycket bestämd hastighet av ml/h från pumpen.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen