Frågor

Fått ett DT-utlåtande där jag inte förstår en mening. Kan du hjälp mig?

Om man har en tumör med metastaser i lungan och metastaser i lymfkörtlar, vilken grad av cancer är detta? Undrar om det finns en chans för mig att bli opererad. Har jag en begränsad tumörs som inte spridit sig?
Se ex nedan:

Lungcancer delas in i fyra olika stadier:
Stadium I – en begränsad tumör som inte spridit sig utanför lungan eller luftrören.
Stadium II och III – cancerceller finns i en eller flera lymfkörtlar.
Stadium IV – cancern är spridd med metastaser i andra organ.
Det är framför allt stadium I och II som kan opereras och/eller strålbehandlas i botande syfte. Skillnaderna mellan de olika stadierna är dock inte så skarpa som det kan låta. Det finns alltid gränsfall.

Svar

Vi ber om ursäkt för att du har fått vänta på ditt svar, fördröjningen beror på ett dataproblem som nu är åtgärdat.

Hej.

Om man har metastaser från en tumör så betyder det att tumören har spridit sig, som i ditt exempel till lungan och till lymfkörtlarna. Då är det stadium IV (enligt den gradering du har skrivit i frågan), om det finns en chans för dig att bli opererad kan vi inte svara på det beror på många olika faktorer . Det finns många olika cancersjukdomar och en del kan man idag operera trots att det finns en spridning med det är olika för olika cancersjukdomar. Det finns idag många olika behandlingsmöjligheter utöver operation vilka kan vara effektiva även vid spridd sjukdom. Din läkare kan ge dig mer information om vad som gäller för just dig.

 Hoppas att detta var svar på din fråga, Du är alltid Välkommen att höra av dig till oss igen. Det går också bra att ringa oss på Cancerrådgivningen på telefon 08-123 138 00, ibland kan det vara lättare att svara i en dialog.