Frågor

Fatigue

Finns det någon medicinsk hjälp att få mot fatigue efter cancer? Jag är inne på 8 året efter kirurgi och har inte fått några metastaser. Men den bedövande tröttheten hänger i fortfarande och sänker verkligen livskvaliteten. Råd om mästring i form av sänkt aktivitet/kontroll av energiförbrukning har liten effekt. Och ju mindre jag gör ju ledsnare blir jag. Så, vet ni om något som helst som kan hjälpa – dela gärna med er.

Svar

Hej

Det finns ingen medicinsk hjälp mot fatigue. Att den trötthet du känner skulle bero på operationen för så pass länge sedan låter inte troligt. Bedövande trötthet kan ha många olika orsaker och det kan vara viktigt att undersöka så att det inte finns någon annan fysisk orsak till tröttheten. Tillstånd som järnbrist eller depression kan till exempel ge samma symtom som vid fatigue.

Det som är hjälpsamt mot fatigue efter cancersjukdom är ökad fysisk aktivitet och man kan inte vila bort fatigue. Du skriver att ju mindre du gör ju ledsnare blir du , det låter som att du kanske behöver få mer stimulans istället för mindre.

Hoppas att detta är svar på din fråga, du är välkommen att höra av dig igen, det går också att ringa oss för rådgivning på telefon 08-123 138 00