Frågor

Farligt m CT?

Hej!
2010 ( när jag var 30 år)blev jag yr och 1177 rådde mig att åka till akuten där neurologen röntgade min hjärna.

2013 mådde jag illa i flera veckor och läkaren på vc remitterade CT buk.

I år 2017 har jag fått göra ytterligare en CT buk pga magsmärtor.

Allt har sett bra ut. Tror alla symtom varit stressrelaterade.

I efterhand har jag googlat CT och insett att det inte är riskfritt. Har blivit rädd och fått ångest. Bör jag ha det och kallt räkna m cancer inom 20 år? Bör jag ångra mina CT? Borde jag själv vetat att jag utsatte mig för en risk?

Har man sett ökad trend att CT leder till cancer? Vart kommer cancern i så fall? Verkar vara värre att vara kvinna också.

Stort tack för hjälp och stöd!

Svar

Hej.

Vad bra att allt har sett bra ut på undersökningen. Du ska inte behöva vara orolig över eller ångra att du har gjort CT-undersökningar vid två tillfällen. Du ska kunna lita på att din läkare gör en bedömning kring vilka risker en undersökning kan utgöra, du har själv inget ansvar för att känna till hur detta skall bedömas. All röntgen ger viss strålning men det är under mycket kontrollerade former.

Du skriver att du tror att dina symtom är stressrelaterade och så kan det vara, att kroppen reagerar med kroppsliga symtom vid långvarig stress är mycket vanligt och därför kan det också vara viktigt att få hjälp med att hantera den stress du känner.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen