Frågor

Enligt mina leverfläckar

Hej, det är Adrian (16 år) igen.Jag är oroad för mina leverfläckar, det är en lång historia men kort så handlar det mycket om att jag undersöker mina leverfläckar dag ut och dag in och dom flesta ser normala ut och dom flesta sitter på mina armar. Jag känner nästan att jag som är 16 år (snart 17 år i Juni) behöver inte oroa mig för hudcancer men det är nog inte sant. Jag tycker att det ser ut som att jag redan har ungefär 50 eller fler leverfläckar och det är ganska många för 16 år, speciellt om man fortsätter att få leverfläckar tills 30 års åldern. Mina föräldrar är sådana personer som brukar alltid säga ”det är inget att oroa sig för” vilket är typiskt och det hjälper inte. Jag har velat fråga dom om mina leverfläckar och om dom tycker att dom ser annorlunda ut men jag har undvikit eftersom att jag vet dom så väl och dom säger att det är inget och visst det kanske inte är något och att jag faktiskt oroar mig helt i onödan. Det är som att jag borde oroa mig men samtidigt inte.

Jag önskar verkligen att jag kunde prata med en professionell personligt om detta för att det skulle kännas tryggare men jag bor i Lycksele och här har vi ingen hud mottagning så jag vet inte om jag kan få hjälp här i Lycksele. Jag är mer oroad och osäker än förr, bör jag oroa mig eller inte? Jag antar att det bästa jag kan göra är fråga mina föräldrar om jag får åka till Umeå till hud mottagningen.

Det är jobbigt att behöva känna sig såhär och det hindrar mig att tänka på mycket annat. -Den riktiga frågan jag ställer är: Bör jag som ungdom allmänt oroa mig för hudcancer? Jag igen skulle bli mycket tacksam om jag kan få några råd på vad jag bör göra, jag skulle också uppskatta det om jag kan få ett svar så snabbt som möjligt (förlåt om jag ställer krav). Tack.

Jag ber om ursäkt för den långa texten.

Svar

Du bör/ska inte oroa dig för hudcancer. De allra flesta som drabba är äldre. Det beror på att det tar tid att utveckla en hudcancer. De flesta är över 65 år. Däremot är det vanligt att man i din ålder oroar sig för olika saker. Det är normalt och naturligt och ingår i processen att bli vuxen.
Om du vill kan du själv boka en tid på vårdcentralen. Där kan en läkare undersöka dina fläckar. Det behöver alltså inte vara en hudläkare som gör det.
Du ska också tänka på att skydda dig i solen. Den generella rekommendationen är att man ska söka skugga mellan 11-15. Skydda huden med kläder och smörja sig med solskyddsfaktor där man inte har kläder. Då har du gjort det man kan göra för att förebygga.
Hoppas att detta är svar på dina funderingar och att det gör dig lite lugnare. Du är annars välkommen att ringa till oss. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i ett samtal.