Frågor

En knöl i käken hos barn

hej !
mitt dotter är 2 och halv år gammal.Hon har fått ett år sen en knöl som rör sig i vänster käken och det är inte upperbart ,det menar att vi kan inte se den utan att röra den.
Jag gick hos specialist läkare och hon har gjort ett blodprov och ett prov för streptocoque och hon har beställt en punktion i karolinska sjukhuset.
punktionen är inte redan gjort vi väntar för blodprov resultatet för nästa vecka
min fråga är det inte farlig att göra punktion i käken och röra nerver eftersom käken är mycket känslig region och rik med viktiga nerver av kroppen.
finns det ingen biverkningar att göra punktion i käken och särskilt för ett barn?
och är det möjligt att det kan vara en cancer utan att mitt barn har annan symptom?

Svar

Det är inte farligt att göra en punktion i käken. Läkaren använder en tunn nål som inte skadar varken mjukdelar eller nerver. Via en punktion kan man ta reda på vad det är för celler i knölen. Det är bra så slipper ni fundera på vad det är för knöl. Ett barn kan ha cancer utan andra symtom. Men som tur är, är cancer hos barn inte vanligt.
Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor och funderingar i en dialog.