Frågor

D vitamin

Hej!
Har läst att det är bra med D vitamin ur cancer synpunkt MEN jag har en hudproblematik (rosacea) och kan inte utsätta min hud för sol. Läste att man ska låta solen träffa ögonen och kinderna under ca 20 minuter per dag för bästa resultat. Men min hudläkare säger solskydd året om!
Kosttillskott anses inte vara det bästa heller utan ska tas av de som absolut inte kan sola. Kosttillskott året om är väl inte bra heller?
Hur är det med järn, folsyra och framförallt zink (sistnämda tar för huden)
Tacksam för svar.

Svar

Vi ber om ursäkt för att du har fått vänta på ditt svar, fördröjningen beror på ett dataproblem som nu är åtgärdat.

 Hej.

Generellt kan man säga att kosttillskott är onödigt om man äter en fullvärdig kost,  men det kan förstås finnas vissa undantag. Kosttillskott anses inte skydda mot cancer däremot anses en varierad och allsidig kost göra det.  D – vitamin är den vitamin som det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av och därför är det också tillsatt D-vitamin i olika livsmedel så som till exempel mjölk och margarin. D-vitamin kan man enkelt mäta genom ett blodprov så tala med din läkare så att du inte tar tillskott i onödan. D-vitaminbrist ses främst hos personer som bär heltäckande klädsel eller hos äldre personer som inte alls  vistas utomhus. Om du vill läsa mer om kosttillskott så har livsmedelsverket bra information om detta.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/vem-behover-kosttillskott

Hoppas att detta var svar på din fråga, Du är alltid Välkommen att höra av dig till oss igen. Det går också bra att ringa oss på Cancerrådgivningen på telefon 08-123 138 00, ibland kan det vara lättare att svara i en dialog.