Frågor

D-vitamin och vitamin K2

Jag blev opererad för prostatacancer (titthålsoperation) 2010 och därefter strålad 35 gånger. Man fick inte bort all cancer. Jag har spridning till skelettet i bäckenet och i ett revben i bröstkorgen.
Jag har sen dess fått en hormonspruta (Leouprorelin) var tredje månad. Biverkning av sprutan är bl a urkalkning av skelettet. För att motverka detta har jag fått Calcichew–D3 vilket i sin tur gjort att jag har blivit hård i magen och har halsbränna varje dag och måste dagligen äta Omeprazol.
Jag har även gjort en urostomioperation i Uppsala 2013.
Min fråga är:
Kan man i stället för Calchiew-D-3 äta vanlig D-vitamin och komplettera med vitamin K2 som kanske har mindre biverkningar?

Svar

Det låter som du har det besvärligt med biverkningar av dina mediciner. Tala med din kontaksjuksköterska eller läkare om hur du mår. Du ska inte behöva ha halsbränna och förstoppning och det finns andra typer av läkemedel som kan hjälpa dig.
D vitamin är inte tillräckligt för att stärka skelettet i ditt fall.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog
.