Frågor

Coloncancer?

Min pappa dog 79 år i coloncancer för 20 år sedan.
Nu har jag besvär i vänster sida i magen, är hård i magen tar laktulos men bajsar små klumpar! Blir inte normal! Bajset håller inte ihop!
Jag har gjort två coloskopier 2010 blod i avföringen o 2015 små hyperplastiska polyper. Ingen cancer. Läkaren tyckte inte att jag behövde göra flera coloskopier, tror det är IBS.
Opererades för livmodercancer 2014 utan efterbehandling!
Nu är jag rädd att det blivit cancer i min tjocktarm när jag bajsar små klumpar o fortfarande är hård!
Kan det vara stopp i tarmen kan cancer komma på tre år!
När jag sökte läkare för fem veckor sedan trodde de det var njursten o fick göra en CT på njurarna som var ok. Kan man se bukspottkörtel på CT njure!
Skall jag söka läkare igen! Hjälp! Oro!

Svar

Hej.

Ja, cancer kan utvecklas under en treårsperiod även om det vanligaste är att det tar betydligt längre tid. Om dina besvär beror på ett hinder eller stopp i tarmen går inte att svara på. Vid CT-undersökning ser man vanligen även omkringliggande organ i buken.

Om dina besvär inte går över eller om de förändrar sig så låter det klokt att diskutera detta med din läkare igen, ibland kan det också vara skönt att få prata om sin oro, samtalsstöd kan du få via din vårdcentral.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen