Frågor

Cellgift mot livmodercancer

Min svärmor fick livmodercancer o opererades i november-17. Läkarna såg på CT att det fanns i tarmkexet o lite på tarmen.
Efter operationen så var tarmkexet o det som var på tarmen bortopererat.
Nu får hon cellgift var tredje vecka o skall ha sex omgångar. Vad händer sedan?
Läkarna säger det är en aggressiv cancer o de hoppas kunna bota den! Vad innebär det?
Kan hon få strålning också!
Hon är så dålig av cellgifterna kan inte ta riktigt full dos.
Hur ser hennes prognos ut??? Är frisk för övrigt!

Svar

Hej.

Efter cytostatikabehandlingen kommer din svärmor att få gå på regelbunda kontroller. Förhoppningsvis så ska sjukdomen inte behöva komma tillbaka eftersom de hoppas på att kunna bota henne med hjälp av den cytostatikabehandling hon nu får. När man har opererat din svärmor så har man bedömt att man har fått bort allt både på tarmkexet och på tarmen, så av det man kan se med ögat så är allt borta, vilket är bra. Eftersom hennes cancer hade spritt sig utanför livmodern så vet man att det ändå kan finnas cancerceller kvar där på plats eller som cirkulerande i blodet eller lymfvätska som man inte kan se och därför får hon nu cytostatikabehandling som behandlar hela kroppen. Hur stor risken är för att sjukdomen kommer tillbaka trots behandlingen kan vi inte uttala oss om då det är beroende av en mängd olika faktorer, så som typ av tumör, vilket utryck av DNA som cellen har, tumörstorlek, hur blodkärlsförsörjning till tumören har sett ut mm.hennes läkare kan svara bättre på detta.  Att hon är frisk för övrigt är bra och brukar underlätta både under behandlingen och när man ska återhämta sig efter behandlingen. När de säger att de hoppas kunna bota så är det verkligen det som är avsikten, men man kan ändå aldrig veta helt säkert, ibland kommer sjukdomen tillbaka ändå och det är därför de inte kan säga exakt hur det kommer att bli.

Det är vanligt att man inte riktigt kan ta full dos av cytostatika , dosen ska anpassas individuellt så det behöver inte vara något som påverkar utgången negativt.

I de fall sjukdomen kommer tillbaka så kommer olika former av behandlingen att övervägas. Kirurgi, cytostatika, strålbehandling och i vissa fall kan också hormonbehandling bli aktuellt beroende på var sjukdomen kommer tillbaka någonstans i kroppen

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen