Frågor

Cancers relation till ATP?

Hej.

Jag har en liten fråga om hur cancer fungerar. Jag vet inte särskilt mycket om cancer men har en närstående som blivit drabbad så jag har tänkt en del på det, det sista.
Är cancer beroende av att cellerna ska kunna ta upp/producera ATP? Warburg theory of cancer handlar ju lite om något sånt.
Om det skulle finnas ett läkemedel eller behandling som hindrar kroppens celler att kunna ta upp ATP skulle detta hindra cancern att växa, alternativt hindra utvecklingen av cancer?

Tacksam för svar.
Med vänliga hälsningar
Daniel

Svar

Hej.

Frågan om hur cancer fungerar är ingen liten fråga, cancer är så många olika sjukdomar. ATP är ett ämne som behövs för alla normala cellers uppbyggnad. Warburgs teori om ATP har legat till grund för många studier om cancer under flera generationer. Men fortfarande är kopplingen till cancer oklar. ATP kan främja cancertillväxten vid exempelvis bröstcancer och hämma tillväxten vid t.ex. bukspottkörtelcancer och grovtarmscancer enligt studier. Utifrån olika studier är det osäkert att använda ATP för att behandla cancer.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen