Frågor

Cancerbehandling

Hej! Har hört att man kan få cellgift i tablett form beroende på var cancern sitter.
Undrar om det finns i tablett form om man har spridda metastaser i levern ( som kommer från tarmen? Pga. att min mamma har haft hjärtsvikt, hjärtflimmer, lungsjukdom( bronkiektasier) + en bakterie/virus i lungorna( Rinovirus-mykobakterie) så tänker läkaren att hon skall få en väldigt låg dos av cellgift( om hennes kropp ens orkar med att få cellgift. Jag glömde att fråga läkaren om att få i tablettform o nu får jag inte tag i henne pga. att hon är ledig.
En annan fråga är om man inte kan få vara inlagd direkt efter cellgifts behandling eftersom det finns risker för hjärtinfarkt m.m.( enl. läkaren). Tänker att om man har övervakning så är det lättare att stoppa hjärtinfarkt m.m. Tänker också att om man ligger inne så kan man också få dropp så man inte blir uttorkad som det finns risk att bli( pga. diarréer som är en biverkning av cellgift enl. läkaren.
Sista frågan; Är det någon ide’ att ta vitaminer för att stärka sitt immunförsvar när man har cancer som är i detta stadie? Tacksam för svar!

Svar

Det finns flera olika typer av cellgifter som finns både i tablettform och som intravenösbehandling. Så det blir svårt att svara på din fråga generellt. Men ni kan ta kontakt med mottagningen och kontaktsjuksköterskan och ställa den frågan. Det brukar vara så att man blir erbjuden tabletter om det finns som alternativ.

Om riskerna vid behandlingen överstiger nyttan brukar man inte ge behandling. Cytostatika är läkemedel med tuffa biverkningar. Precis som du skriver kan det bl a påverka hjärtat och orsaka en förtidig död. Om din mamma kan bli inlagd eller ej kan vi inte bedöma. Man brukar inte göra så.

Nej, hon ska inte äta vitaminer under pågående behandling. Det kan interagera med behandlingen och försämra resultatet.