Frågor

Cancer typ och gener

Jag har märkt att i min släkt -både på mammas och pappas sidan- lever alla länge och är betydligt friska och ungdomliga. Samtidigt händer att de få som drabbats av cancer både som unga och som äldre, har haft aggressiva former och dött efter ett kort sjukdoms förlopp.
Min fråga är om det finns specifik forskning om detta. Tycker själv om att det borde finnas ett samband då att vara ungdomlig i äldre år skulle kunna tyda på snabbare cellförnyelse som i unga år.
(Kan annars erbjuda mig själv som försöksobjekt om intresse fanns att forska om detta.)

Svar

Hej

Det pågår mycket forskning i fältet cancer och genetik/ärftlighet men om det pågår någon specifik forskning om din fråga kan vi tyvärr inte svara på. Cancer hos yngre personer är ofta av aggressiv form precis så som du skriver. Celldelningen är snabbare när vi är yngre vilket kan vara en bidragande faktor till detta, däremot så finns inget totalt samband.  Äldre personer kan också få aggressiva cancerformer, det rör sig ofta om andra typer cancer.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.
Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen