Frågor

Cancer lite här och där (”krasst” uttryckt)

Jag har tillfrågat er tidigare under min yngre systers väg mot döden och tyckte ni gav mkt adekvata och ”raka” svar, så därför frågar jag nu ang en granne. Han har haft cancer under ett antal år (2 närmare bestämt), antagligen med början i tarmen, numera spridd till lever, bukspottskörtel och ryggen. Han har sen några månader tillbaka en mängd pigmenförändringar (blå-svart-lila stora märken minst fem cm i omkrets, de flesta mer än så) på händer å armar och även bålen. Vad beror dessa på?
Själv svävar han i ovisshetens töcken och tror att det är blåmärken.. vilket inte kan vara fallet/orsaken eftersom han sen en tid tillbaka inte kan röra sig nämnvärt. Dock rätt bra att han själv är så pass positiv så att han tror att det är blåmärken. Å han får mer än väl hålla sig i denna ”synvilla”, det är bara jag som vill veta, hur detta kommer sig, dvs vad beror pigmentförändringarna på..
Hoppas denna min fråga var förståelig,
Ha en trevlig midsommar och hör av er när ni har tid/Lena

Svar

Utan att se hudförändringarna är det svårt att säga säkert vad det kan vara. Blå-svart-lila låter ändå som blåmärken. Det kan man få spontant, exempelvis om man äter kortison. Det kan även vara hudmetastaser? Som sagt, svårt att veta. Detta blir endast en spekulation från vår sida.