Frågor

Cancer i tjocktarm

Hej

Min sambo opererades för rektalcancer i våras. Knölen som togs bort satt i slutet av tjocktarm.

Nu har hen precis genomgått en behandling av cytostatika, hen fick dosen 12 gånger(lite lägre dos de sista gångerna då biverkningar kommit).

Mellan 11.e och 12:e behandlingen så fick hen tid till röntgen av höften på höger sida, hen har haft ont där en längre tid. Hen känner av det mer när hen går längre turer. Hen har opererats för ljumsbrock på höger sida, så det kan kanske vara det som gör ont nu igen.

Hen säger nu att hen kände av detta lite grann även i början på året, då läkarna upptäckte denna 3 cm knöl i tjocktarmen. Min sambo är av den ”envisa typen” så hen säger inte så mycket när hen får värk utan hon kämpar på.

Det läkarna nu såg på röntgen var en svart liten prick. Läkarna sa att de misstänkte inte att det skulle vara farligt, men de ville att hon ska ska göra magnetröntgen och även ultraljud.

Läkarna sa att man kan ha sådana här prickar i skelettet, ska tydligen kunna bli sådana när gamla skador läker ihop.

Men i min hjärna så fortsätter dessa tankar.

När läkarna ser svarta prickar på röntgen, vad kan det vara för något?

Vilka cancerformer visar sig på detta vis?
Vilka gamla läkta skador visar sig så här?

Tacksam för svar.

MVH

Sambon

Svar

Hej! Det går inte att spekulera kring vad det kan vara för prickar. Det kan kännas oroligt innan alla undersökningar är gjorda, men det är först då som ni kan få ett svar. Det är ovanligt att ändtarmscancer sprider metatstaser till skelettet.