Frågor

Cancer i magen?

Kan en cancer i livmodern sprida sig efter fyra år till levern o bukspottkörteln o gallan. Jag har haft ont i magen i två månader äter bara kokt fisk o välling. Svider o bränner kramar i mitten o ut i höger sida, tycker även det känns i ryggen. Lätt halsbränna! Jag har sökt vårdcentralen fått losec i fyra veckor som inte hjälp mig. Har även gjort en gastroskopi förra veckan. Läkaren hittade inga fel, har även i höst gjort en CT- med kontrast utan anmärkning. Där ser man väl lever bukspottkörteln o om jag hade några gallstenar. Skall även få göra ett ultraljud på lever galla o bukspottkörteln.
Coloskopi gjorde jag för två år hade några polyper som togs bort ofarligt,
Vad är det som svider o värker i min mage svårt att tåla mat. Idag tog jag grädde på min fisk o fick knip. Kan det vara IBS i tjocktarmen, hör hur tarmsaften går runt i magen.jag har kommit in i en ond cirkel o kommet inte ur. Kan det vara spridd cancer?
Min onkolog säger jag har ingen cancer i underlivet på mina kontroller allt ser bra ut!
Hjälp vad tycket läkarna hos Et? Hur skall jag få hjälp att bli frisk!

Svar

Hej.

Det är mycket ovanligt att en livmoderkroppscancer sprider sig efter fyra år. Det är en sjukdom med mycket god prognos. Problem från mag-tarm kanalen kan ha många olika orsaker. Om du är utredd med både CT med kontrast och gastroskopi samt att din onkologs bedömning är att allt ser bra ut så är det inte troligt att dina problem beror på en spridd cancer, det skulle man i så fall ha upptäckt vid undersökningarna.  Din läkare verkar att ha tagit ditt problem på allvar och gör de undersökningar som man kan göra för att utreda dina besvär.

Oro kan också påverka och ge magtarmproblem, då kan det vara bra med en samtalskontakt  så att du kan få hjälp med att finna strategier att hantera oron på.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen