Frågor

Cancer i lymfkörtel i ljumsken

Hej,
Jag har läst i ett par artiklar att det är ovanligt att en patient med ändtarmscancer som har metastaserat får metastaser i lymfkörtlarna i ljumsken. Stämmer det? Min bror har fått metastaser i levern och ett par lymfkörtlar vid levern, samtidigt sa läkaren att en annan lynfkörtel i ljumsken var angripen, 2,5 cm metastas. Jag har länge sagt till honom att kolla upp några levermärken som har uppstått de senaste åren, och jag misstänker att den där lymfkörteln egentligen kommer utav en möjlig hudcancer. Men ska inte sådant synas i datortomografier? Eller i andra avvikande värden? Jag är rädd att även hans levermetastaser kan vara från en möjlig hudcancer. Men hans läkare har inte ens bemödat sig att ta en titt på leverfläckarna, ett par i ansiktet, ett par på låret och vid vristen på det benet där ljumskens lymfkörtel är angripen. Min bror vill inte höra talas om ytterligare en cancer att tänka på, och orkar inte ta sig till en hudläkare. Min fråga är som sagt: ska hudcancern kunna synas i datortomografier (han har i o f s bara fått ner till just övre delen av låret), eller i avvikande blodvärden, eller tumörmarkörer?

Vänliga hälsningar

Svar

Med största sannolikhet kommer spridning till lymfkörteln i ljumsken från ändtarmscancern. På en datortomografi skulle man se om det rörde sig om malignt melanom. Din bror kan tala med sin behandlande läkare om han vill.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.