Frågor

Cancer i äggstockarna

Hej!
Min svärmor dog i cancer för några år sedan, vi vet inte riktigt var den började men hon blödde kraftigt i underlivet. Hon pratade inte om sjukdomen. Min svärmors moster dog av bröstcancer. Nu har min mans syster blivit sjuk i äggstockscancer.
Jag har förstått att cancer kan vara ärftligt och undrar därför om vi ska vara oroliga för vår dotter och våra två barnbarn ( flickor)? Bör de kontrollera om de har fått genen eller ärvs den bara via modern? Min man är frisk så vitt vi vet. Jag vill ju inte oroa vår dotter i onödan.
Tacksam för svar!

Svar

Det stämmer att mellan 5 och 10 procent av all cancer orsakas av en ärftlig genförändring.
De cancersjukdomar där ärftliga former är vanligast är malignt melanom, bröst-, tjock- och ändtarms- och prostatacancer, livmodercancer samt äggstockscancer. Dessutom finns flera ärftliga former av sällsynta cancersjukdomar som speciella typer av njur- och hudcancer samt cancer i vissa hormonproducerande organ. Hittills har man hittat ett femtiotal förändrade gener som kan orsaka cancer.

Vad krävs för att man ska misstänka ärftlig cancer?

Det ska vara minst tre nära släktingar, i rakt nedåtstigande led i minst två generationer som har haft samma form eller associerade cancerformer, med det menas cancerformer som man vet hör ihop genetiskt. Om man har en ökad risk för ena sorten har man oftast även en ökad risk för den andra sortens cancer. Exempel på detta är bröst/äggstockscancer och tjocktarm/ livmodercancer. Får man sin diagnos i yngre ålder kan även det tala för ärftlighet. Risk för ärftlighet utreds på universitetssjukhusen på speciella mottagningar. I regel krävs remiss. Remissen kan du få av din doktor på vårdcentralen. Mottagningarna i Stockholm kräver ingen remiss.
Bor ni i Stockholm kan ni ringa till Ärftlighetsmottagningen på Radiumhemmet 08-517 740 82. Då kan ge er mer information.
Hoppas att detta svar är till hjälp. Ni är alltid välkomna att höra av er igen. Det går även bra att ringa. 08-123 138 00 Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.