Frågor

Cancer?

Min fru är livmodercanceropererad o går på kontroller o efter tre år så ser allt bra ut enl. Gynekologen. Hon änvänder Ovesterin 2ggr/vecka sedan något år tillbaka för urinväginf. Hon gick genomgå en CT med kontrast för 6 mån. sedan som det inte hittade någon spridning.
Nu har hon ont i magen sedan två månader, det svider under höger revbensbåge, ibland i hela tjocktarmen.Har som uppstötningar har ätit Omeprasol som inte har hjälp. Lämnat avföringsprov inget blod inga magsårsbakterier. Gjorde coloskopi för två år sedan, då tog de bort sex ofarliga polyper.
Kan de har kommit tillbaka, läkaren tyckte inte hon skulle behöva göra flera coloskopier.
Nu har hon tid för gastroskopi o ultraljud på levet o galla o bukspottkörtel. Syns inte lever o galla o bukspottkörtlar på CT. Då skiktar väl alla organen. Jag är så orolig för min fru, läkaren har ju sagt att hennes cancer var så liten o att hon skall vara frisk,
Hon är så ledsen o tror hon skall dö, hur kan jag förklara o hjälpa henne.
Kan det vara oro som hör hennes mage eller IBS i magen som hon tidigare i livet haft besvär med i livet? Hur går vi vidare!

Svar

Hej!

Både oro och IBS kan ge de besvär du beskriver. Av din berättelse verkar det vara just oron som ställer till det för henne. Trots att hennes cancerläkare betraktar henne som frisk har hon svårt att ta det till sig. Det är  inget konstigt och helt normalt. Det tar tid att våga lita på livet igen. Ibland kan man behöva hjälp.  Att t ex tillsammans med en samtalsterapeut  få sätta ord på det man varit med om och få hjälp med att komma vidare brukar vara hjälpsamt.

Läkaren på vårdcentralen verkar ha tagit hennes symtom på allvar och undersökt henne ordentligt. Hittar man inget som är avvikande styrker det tanken att det kan vara psykosomatiska besvär hon har och behöver hjälp med.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen