Frågor

Bukspottkörtelcancer

Hej! Har en nära släkting som är en bra bit öer 80 år som fått cancer i bukspottkörtel. Efter rejäl viktnedgång under ett lång tid och gulsot diagnostiserades det. Efter noga övervägande, hon är vid god vigör för sin ålder, fick hon genomgå Whiplers operation. Nu tror alla i hennes närhet att hon kommer bli helt frisk. även hon själv och hennes man. Det gör att hon avböjer besök från familjemedlemmar som annars bor långt bort och mycket sällan är i trakten, eftersom de kan ses nästa gång de kommer enligt den sjuka. Hon och de närmaste bokar konserter, resor och annat och släkten tar inte hennes sjukdom på allvar tycker jag. De är övertygade att hon kan leva tills hon blir 100. Jag är dock orolig och tror inte på en så god prognos. Ingen strålning eller cellgifter har getts. Vad ska jag tro?

Svar

Det stämmer att bukspottkörtelcancer är en allvarlig sjukdom. Operationen din vän genomgått kan ha varit botande eller i lindrande syfte. Det är inte lätt att vara närstående men det klokaste brukar vara att respektera den sjukes val av förhållningssätt till sin sjukdom. Det låter som om hon njuter av livet.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.